Shockwave therapie werkt op basis van schokgolven. Deze worden in het lichaam gebracht middels een behandelkop die gericht wordt op de aandoening. Op dit moment is er veel wetenschappelijk bewijs gevonden dat shockwave therapie werkt, en dan voornamelijk voor langdurige pees gerelateerde klachten. Zo kun je de behandelkop bijvoorbeeld op ontstekingsreacties in de knie, schouders, elleboog of scheenbeen zetten. Maar het werkt ook goed bij lopersklachten, zoals bij hielspoor of bij de achillespees. Verder kan het ook nog gebruikt worden voor mensen met shin- splint of mensen die spasmes in hun armen hebben, waarbij er dus heel veel spierspanning ontstaat.
We passen de shockwave therapie altijd toe in combinatie met een andere behandelmethode, zoals training of andere interventies. Shockwave therapie wordt pas toegepast wanneer het herstel van de patiënt nog niet verloopt zoals je dat eigenlijk zou verwachten. Als een herstelproces in je lichaam niet ‘normaal’ verloopt, kun je met schokgolven dit proces verstoren en opnieuw in gang zetten. Binnen de ontstekingsfase wordt het lichaam dan als het ware uitgenodigd om wederom het herstel voort te gaan zetten.
In vergelijking met andere behandelmethodes die ook ingezet worden voor vergelijkbare klachten, komt shockwave therapie als meest effectief naar voren uit wetenschappelijk onderzoek. Alhoewel de schokgolven op een hele krachtige manier je lichaam binnenkomen, is de behandeling zeker niet pijnlijk. Het kan hoogstens wat gevoelig aanvoelen. Daarbij zijn er vaak slechts een tot drie behandelingen nodig om resultaat te boeken. Ook wordt het gewoon vergoed als je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebt, wat betekent dat het je niets extra’s kost.